De volgende stap als virtueel assistent

23 mrt

Ben jij al toe aan de volgende stap? Het is namelijk alweer een tijdje geleden dat je vol goede moed je bedrijf als virtueel assistent bent begonnen. En het loopt best aardig, al zeg je het zelf. Je hebt leuke klanten. Je doet best leuk werk. Kortom: je hebt het prima naar je zin. Maar… het kriebelt wel. Soms bekruipt je een onbestendig gevoel. Je kunt er alleen de vinger nog niet op leggen.
Weet je wat dat gevoel je zegt? Je bent er klaar voor. Klaar voor de volgende stap.

De logische stap van ondersteuner naar VA

Toen je voor jezelf begon, was het logisch dat dit een bedrijf als virtueel assistent was. Dat was namelijk bekend terrein voor je. Je had immers al jaren als secretaresse, management assistent, PA of in een andere ondersteunende functie gewerkt.
Wanneer je besluit niet meer in loondienst te willen werken, dan is de gemakkelijkste weg om in de bekende rol te blijven. Daar ligt je meeste kennis en dat voelt vertrouwd.

Maar het woord ‘assistent’ heeft nooit echt lekker gevoeld. Je bent immers zelfstandig ondernemer geworden. Je staat voor je eigen bedrijf. Het assistent-zijn matcht daar niet bij. Om het toch anders te laten klinken, maken sommigen nog een uitstapje naar ‘support’ maar ook dat dekt de lading vaak niet.

Je bent het namelijk ontgroeid. Je bent niet meer de persoon die de notulen van een vergadering uitwerkt. Naar wie je de administratie toe stuurt en overvolle mailboxen laat beheren. Je wilt niet meer puur dat uitvoerende werk doen.

Uiteraard wil je best de administratie van een ondernemer onder je hoede nemen. Of de mailbox structureren. Maar wat je vooral wilt, is meedenken. Hoe kan het gemakkelijker of praktischer? Hoe kan het effectiever of efficiënter? Je wilt opdrachtgevers die open staan voor jouw suggesties. Die met je samenwerken.

Daarom krijg je ook steeds meer jeuk van de term ‘virtueel assistent’. Het is tijd om daar afstand van te doen. En uiteraard is deze term het eerste jaar, of de eerste twee jaar helemaal prima. Je bent immers nieuw in ondernemersland en moet ook daar je weg gaan vinden. Het ondernemen op zichzelf is soms al uitdagend genoeg.

Maar wat dan?

Dat is waar veel VA’s op vastlopen. Ze zijn wel toe aan de volgende stap, maar weten vaak niet hoe die stap te zetten. Mijn advies: begin bij jezelf. Zo heb ik dat ook gedaan. Als mensen in mijn netwerk ergens vastliepen, zeiden ze altijd “Dan bel je Lindsy toch?” of “Vraag Lindsy maar”. Daarom heet mijn bedrijf ook gewoon ‘Lindsy Bruin’ en ik heb daar ‘Businesscoaching’ aan gekoppeld zodat mensen weten dat ik geen VA meer ben. Inmiddels ben ik Wing Woman omdat ik weet dat ik graag naast mijn klanten sta, met ze meedenk en me ermee wil bemoeien.

Wat is die volgende stap?

Dat is een vraag waar veel VA’s mee worstelen. Het advies wat ik je daarin kan geven, heb ik ooit van Oprah (wie kent haar niet?) geleerd: “Take the next best step”. Oftewel, neem de eerstvolgende stap. En mag ook een klein stapje zijn.
Om te beginnen: geef jezelf een andere naam. Noem jezelf geen ‘assistent’ meer. Pas je website daarop aan. Haal woorden als ‘ondersteunend’ en ‘uitvoerend’ weg. Ga van daaruit je verhaal opnieuw schrijven. Kijk eens naar de vragen die je gesteld krijgt. Welke vragen stel jij terug aan je klant. Welke gemiste kansen en mogelijkheden zie je voor je klant? Laat daar je gedachten eens over gaan. Zet het op papier en schrijf uit wat het beste stappenplan is voor je klant. Hierop kun je weer een waanzinnig aanbod creëren.

Vind je het lastig?

Je hoeft het niet alleen te doen. Ik kan je daarbij helpen. In mijn Project Wings-traject ben ik jouw Wing Woman en werken we samen naar een bedrijf dat voor 100% bij jou past. Ik help je met het ontwikkelen van jouw expertstatus, stuur bij waar nodig en ben jouw grootste cheerleader bij je successen. Meer informatie over Project Wings lees je hier.  Vanaf april heb ik weer twee plekken beschikbaar voor nieuwe deelneemsters. Ga jij voor een succesvol bedrijf dat helemaal bij JOU past? Claim dan nu jouw plek en stuur een e-mail naar lindsy@lindsybruin.nl.

Was dit blog waardevol voor je?

Heb je weer duidelijk waar je je op gaat richten? En heb ik je in de actie modus gekregen?

Elke nieuwe blog verstuur ik via mijn maillijst. Laat jouw naam en e-mailadres achter en ook jij ontvangt mijn blogs in jouw mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Heb jij mijn e-book al gedownload?

Mijn e-book 'Van leuke business naar serieus bedrijf' helpt je naar jouw Masterplan voor een succesvol bedrijf!

Meer inspiratie? Lees dan ook:

is ondernemen iets voor jou

Als het echt niet lukt… heb je het dan wel in je?

knallend 2019 uit

Zó, knal jij nog even succesvol het jaar uit?

co-working dag

Groei van ondersteuner naar ondernemer

Laat een bericht achter