Groei van ondersteuner naar ondernemer

10 mei

Je werkt al jaren als ondersteuner in loondienst en je bent er inmiddels wel een beetje klaar mee. Je wilt je eigen werk indelen! Zelf bepalen wanneer je werkt en hoeveel. Niet meer afhankelijk zijn van de (soms best vervelende) klussen die je van je leidinggevende over de schutting gegooid krijgt.

Weet je wat… Je gaat voor jezelf beginnen!

Veel ondersteuners houden het in eerste instantie veilig. Ze kruipen in een voor hen bekende rol en gaan werken al VA. Maar eigenlijk, als je heel diep in hun hart kijkt, willen ze helemaal niet meer als ondersteuner werken. Ze willen eigenlijk fotograaf zijn, of paardencoach, yogadocente. Noem maar op.

Die veilige rol van VA is ook een prima tussenstap. De stap van loondienst naar ondernemer is namelijk al een hele grote. Geen leidinggevende om je achter te verschuilen. Niet standaard elke maand hetzelfde salaris gestort. Je moet nu echt achter je eigen werk aan.

Daarentegen hoef je ook niet per se om 9.00 uur op kantoor te zijn. En je hoeft ook niet tot 17.30 uur door te bikkelen als je dat niet wilt. Je kunt je werkleven precies vormgeven zoals JIJ dat wilt.

Door te starten in de bekende rol als assistent kun je jezelf de tijd geven om het vak van ondernemen te leren. Super fijn. Hoewel het op een gegeven moment toch gaat schuren. Want je wilt eigenlijk iets anders. Je wilt die assistentenrol loslaten. Maar hoe doe je dat?

Voed ten eerste jouw netwerk op
Allereerst moet je je netwerk laten weten dat je niet meer doet wat je deed. Dat je bent veranderd. Dat je bent gegroeid naar een andere rol. Je netwerk moet vaak wennen aan de nieuwe jij. Dat je niet meer de persoon bent waar je altijd voor klusjes terecht kon. Of die ineens geld gaat vragen voor adviezen die je eerst gewoon gratis weg gaf. En dat is spannend voor jou en wennen voor hen.

Je kunt echter niets veranderen aan hoe mensen naar jou kijken. Je kunt alleen veranderen hoe je naar jezelf kijkt door je anders te gaan gedragen. Om je zekerder te voelen in je nieuwe rol, zou je een opleiding kunnen doen. Dan heb je voor jezelf een bewijs ‘dat je het kunt’… en hopelijk helpt dat ; ) Maar voel jij de noodzaak voor een opleiding niet, dan wil dat nog niet zeggen dat jij geen goed werk levert. Soms zit het ‘ownen’ van je nieuwe rol niet in een opleiding maar zitten er andere onzekerheden aan ten grondslag. Ga dan bij jezelf te rade waar die onzekerheden vandaan komen.Of vraag aan een (business)coach (🙋‍♀️) hoe zij dit ziet.

Zo heeft elke succesvolle onderneemster dit moeten leren, ook ik
Ik weet hoe moeilijk het is om je nieuwe rol te accepteren, aan te nemen en uit te dragen. Toen ik mijn business als coach startte, dacht ik dat leuk zou zijn om een soort promotiefilmpje te maken. Zo kon ik mijzelf goed laten zien in mijn nieuwe rol als businesscoach. Dus, tof jurkje gekocht, naar de kapper geweest en de video opgenomen.

Wat bleek? Het jurkje dat ik aanhad was exact het soort jurkje dat ik vroeger ook aan had in mijn assistentenrol. Mijn haar zag er enorm truttig uit en paste helemaal niet bij mijn nieuwe ‘IK’. Zo maakte ik dus een video waarin ik wilde laten zien wie ik nu was als coach, maar zag ik er nog uit als mijn vroegere ik.

Maar wat als dit nu nog te spannend voelt?
Jouw netwerk opvoeden, jouw nieuwe ‘IK’ laten zien en keuzes maken die op korte termijn niet tof zijn, maar ook op lange termijn je een succesvolle business opleveren kunnen ENORM spannend zijn. Voor je het weet blijf je in die spanning hangen en kom je niet meer vooruit… wat nu?

Ik stel voor dat je eerst een belangrijke kleine stap maakt. Een stap die voor jou op korte termijn voordeel oplevert en jouw netwerk alvast een beetje laat wennen aan jouw nieuwe ‘IK’. Welke stap is dat?

Jawel, het is tijd om betere grenzen te stellen en wel hier om:

  • grenzen stellen geeft ruimte om jezelf te ontwikkelen;
  • jouw netwerk en klanten leren wat jouw behoeftes binnen jullie samenwerking zijn en gaan hier rekening mee houden, waardoor deadlines worden gehaald en aan verwachtingen worden voldaan;
  • hierdoor ervaar je meer waardering voor jezelf omdat je leven niet langer door anderen wordt geleefd;
  • zodat je je eindelijk een echte onderneemster voelt die haar succes (in de toekomst) kan dragen…

In mijn gratis video masterclass ‘Grenzen stellen voor onderneemsters’ neem ik je verder mee in het belang van het stellen van grenzen, HOE je grenzen stelt EN hoe je jouw grenzen bewaak (zonder daarbij jouw kwaliteiten en grote hart teniet te doen).

Het is tijd om je een beetje meer los te maken van jouw rol als ondersteuner en te kiezen voor jouw rol als onderneemster, zodat het ondernemerschap weer als een feestje gaat voelen!

Was dit blog waardevol voor je?

Heb je weer duidelijk waar je je op gaat richten? En heb ik je in de actie modus gekregen?

Elke nieuwe blog verstuur ik via mijn maillijst. Laat jouw naam en e-mailadres achter en ook jij ontvangt mijn blogs in jouw mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Heb jij mijn e-book al gedownload?

Mijn e-book 'Van leuke business naar serieus bedrijf' helpt je naar jouw Masterplan voor een succesvol bedrijf!

Meer inspiratie? Lees dan ook:

Masterplan tot succes

Ikke, ikke, ikke en de rest kan…

shari-sirotnak-c5fT6LlgRv8-unsplash

Ruik jij het succes al?

knallend 2019 uit

Zó, knal jij nog even succesvol het jaar uit?

Laat een bericht achter