Hoe maak je klanten als Virtueel Assistent (VA)?

29 mrt

Vol energie ben je je bedrijf als VA gestart. Je post regelmatig berichten op Instagram. Je hebt een waanzinnige weggever gemaakt en elke week schrijf je weer een inspirerend blog. En dan? Hoe maak je van de lezers van de post of je blog (want die zijn er echt) nu klanten?

Wat je als eerste moet beseffen is dat dit vooral om het zenden gaat. En mensen willen heel graag gratis informatie. Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij al meegedaan aan challenges? Webinars gevolgd? Gratis e-books gedownload?

En hoe vaak heb je daadwerkelijk gebruik gemaakt van het aanbod dat ongetwijfeld aan het einde van een challenge, webinar of e-book wordt gedaan?

Het alleen zenden van informatie trekt mensen niet over de streep om contact met je op te nemen. Je moet er iets meer voor doen. Je moet zelf actie ondernemen. Om het maar even zo te zeggen: ‘je moet de boer op’.

Hoe kun je het beste contact maken?

Om klanten te maken moet je investeren. Investeren in je netwerk. Investeren in het krijgen van nieuwe volgers. Dit doe je niet alleen door te zenden maar ook zelf op zoek te gaan naar jouw klant. Ga eens op zoek naar de persoon die jij graag als klant wilt hebben en kijk hoe je hem of haar kan helpen. En neem dan gewoon contact op. Stuur eens een DM, een e-mail, een spraakbericht. Het maakt niet uit. Leg uit dat je ziet waar hij of zij tegenaan loopt en bied je hulp aan. Stel eens voor om een kennismakingsgesprek te hebben.

‘Ja, maar dat is toch heel brutaal?’ hoor ik je denken. Nee, zeker niet! Je komt iets brengen toch in plaats van halen? Het is slechts een kwestie van durven jouw hulp aan te bieden.    

Een kennismakingsgesprek is eigenlijk een salesgesprek

Want daarna komt het enge: het kennismakingsgesprek. Want een kennismakingsgesprek is natuurlijk eigenlijk een salesgesprek. Tijdens dit gesprek moet je je dienst verkopen en ervoor zorgen dat de persoon ‘aan de andere kant’ klant gaat worden. En dat is spannend. Het is nu eenmaal gemakkelijker om appels op de markt te verkopen. Dat is een product en geen dienst. Een dienst is persoonlijker en dus veel enger.

De ultieme angst is namelijk de angst voor afwijzing.  Wat als je aanbod (tot hulp) wordt afgewezen? Dan word jij afgewezen, zo voelt dat tenminste. En dat voelt natuurlijk niet fijn. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het zenden, maar echt contact te zoeken en zorgen dat mensen geïnteresseerd raken in jouw dienst en met je willen praten zodat je tijdens het kennismakingsgesprek (en dus salesgesprek) ook daadwerkelijk je dienst kunt verkopen. Zodat… je degene die hulp nodig heeft ook daadwerkelijk mag gaan helpen!

Dus hoe maak je nu klanten?

Door gebruik te maken van drie verschillende elementen:

  • zenden;
  • verbinding maken;
  • verkopen.

Je zendt in je posts op social media, via je blogs en nieuwsbrieven. Je maakt verbinding door contact op te nemen en je verkoopt tijdens je gesprekken.

Vind je dit lastig? Weet dat ik je hierbij kan helpen. Met mijn Project Wings-traject heb ik al veel VA’s en andere online professionals geholpen om een stevige fundering voor hun bedrijf te bouwen en heb ik ze geleerd hoe ze dit verder uit kunnen bouwen. Simpelweg door deze drie elementen in de praktijk te brengen.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis coach call aan. Ik beloof je dat het geen salesgesprek wordt 😉 … tenzij je m’n hulp echt nodig hebt!

Was dit blog waardevol voor je?

Heb je weer duidelijk waar je je op gaat richten? En heb ik je in de actie modus gekregen?

Elke nieuwe blog verstuur ik via mijn maillijst. Laat jouw naam en e-mailadres achter en ook jij ontvangt mijn blogs in jouw mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Heb jij mijn e-book al gedownload?

Mijn e-book 'Van leuke business naar serieus bedrijf' helpt je naar jouw Masterplan voor een succesvol bedrijf!

Meer inspiratie? Lees dan ook:

is ondernemen iets voor jou

Hoeveel tijd kost het nou om… ?

identiteit-business

Gedraag jij je nog als kameleon in je business?

Co-working paardencoaches

Zo stel je wél jouw ideale aanbod samen

Laat een bericht achter

Laat een reactie achter