Als het echt niet lukt… heb je het dan wel in je?

7 jan

“Hé wat leuk, een nieuwe blog van Lindsy! Oh my… wat een ontzettende @$#(@! titel…” Ik weet zeker dat minstens één van de lezers van deze blog dat direct dacht toen de blog titel op het scherm verscheen. En dat mag ????

Zoals je wellicht weet ben ik een enorm positief ingesteld persoon. Mijn glas is het grootste deel van de tijd gewoon halfvol, ik zie geen problemen alleen oplossingen en heb ik geen oplossing dan accepteer ik ‘what is’.

Maar toch start ik deze blog met een nare vraag. Want stel dat je er alles aan hebt gedaan om je bedrijf succesvol te maken, maar het lukt niet… heb je het dan wel in je? Ben je wel echt de juiste persoon om te ondernemen? Of zou je beter af zijn in een leuke baan?

Toen ik startte met ondernemen was ik vol frisse moed. Ik startte onder het motto “als anderen het kunnen, kan ik het ook!” en met een flink, trouw netwerk maakte ik een vliegende start. Binnen no-time stond ik volgeboekt en maakte ik een lekkere omzet. Ik grapte vaak nog “ik ben de online marketeer die niet aan marketing doet”, want promoten en nog meer klanten maken, dat kon ik echt niet aan dacht ik toen.

Hartstikke leuk natuurlijk zo’n vliegende start, maar langzaamaan realiseerde ik me dat ik die gemaakt had omdat ik alles deed voor iedereen. En laat dat nu net hetgeen zijn, wat ik mezelf vertelde af te zweren toen ik mijn baan opzegde en me inschreef bij de KVK. Ik zou namelijk niet langer een heel bedrijf op m’n schouders meeslepen, alles voor iedereen oplossen, ploeterend tussen functietitels en krappe budgetten in. En wat deed ik… ik werd de go-to persoon op afstand bij grote problemen “bel Lindsy maar, die lost het wel op” en dat deed ik.

Het enige verschil was dat ik het nu voor meer mensen deed en langer op m’n geld moest wachten, want ik kon vaak nog achter de openstaande rekeningen aan, want ja “de betaling kwam nu even niet zo lekker uit”…

Poe… was ik toch mooi in m’n eigen valkuil getrapt.

“Zo! En nu gaat het roer om”, zei ik. Dit doe ik niet langer!

En dus paste ik mijn aanbod aan op mijn website, rondde ik een aantal lopende klussen af en verhoogde mijn prijzen. Hoppa, opgelost!

Je voelt hem wellicht al aan komen… die stap was slechts een deel van de oplossing. Nu ik niet langer de troubleshooter was, maar me meer ging richten op het geven van advies en allerlei experts het advies uit liet voeren werd het een beetje een warrige boel. “Want moet ik je dan voor elk telefoontje betalen?” Of: “zullen we eerst even wat beter kennis maken, zodat ik je tijdens een 1,5 uur durende koffie meeting kan uithoren om je vervolgens te bedanken voor je waardevolle advies en het zelluf te gaan doen?” Oké, dat laatste werd natuurlijk niet hardop uitgesproken, maar dat is wel wat vaak de uitkomst was van dat gratis kopje koffie ????

Potverrr, dacht ik. Nu lukt het nog niet zoals ik het wil!

En toen sloeg de twijfel om m’n oren… “ik kan dit niet, mensen gaan mij nooit betalen voor mijn advies want alles valt te Googlen zie je wel ze nemen me totaal niet serieus”. Herkenbaar? Wat kan zo’n heerlijke, emotionele, pitty party, je toch opluchten. Of nou ja, je kan er lekker in zwelgen, de schuld buiten je neer leggen en vooral binnen je comfortzone blijven. Dat kan… maar ik denk dan niet dat het je gaat lukken, dat ondernemen… sorry, gewoon echt niet. Want een succesvol bedrijf neerzetten begint toch echt bij jezelf. Bij wat je kan, wat je doet en bij hoe consistent je doet wat je kan.

En waar die constatering bij sommigen de frustratie toe slaat en zij direct hard op de DELETE knop drukken, kom ik in de strijdstand!

Wat nou, heb je het wel in je? Hoezo, lukt het niet? Het lukte me namelijk nog niet en ik had nog wat te leren. Ik schakelde hulp in om dat te leren wat ik nog aan kennis en kunde miste, ik tackelde wat me belemmerde om me echt succesvol te voelen en ik besloot voor mezelf dat ondernemen waarschijnlijk een life long journey is, met een voorlopig duidelijk doel.

En dat klinkt heel simpel, maar dat is het dus echt niet. Je moet vaak moeilijke keuzes maken, die je niet populair maken bij de massa (of vrienden, familie, klanten, collega’s etc…). Het vraagt een bepaald egoïsme, want je slokt nogal wat tijd en aandacht voor zelfontwikkeling en studie op. Het betekent soms nachtenlang denken, piekeren en ploeteren. Tekst na tekst schrijven en herschrijven. 10 versies video’s maken waarbij je camera via een speciale constructie op jezelf en niet op de afwas die al twee dagen op het aanrecht staat richt. Het betekent soms dat je je statistieken, likes en reacties monitort wanneer je net even rustig met de kids aan het knutselen of puzzelen was. Het betekent elke fout die je maakt erkennen, er je les uit trekken en voor verbetering gaan.

Het is vermoeiend, het is frustrerend en het is soms echt even door duwen… maar, je doel behalen waar je zo hard voor hebt gewerkt is het zo ontzettend waard 

Durf jij het aan om onder ogen te zien wat er nog niet lukt? En kan je voor je zien wat je nog te leren hebt? Ik zou het tof vinden om het van je te horen. Een reactie stuur je via het formulier aan de onderkant van deze pagina. Weet dat ik je reactie altijd lees en persoonlijk antwoord.

Liefs,
Lindsy

Was dit blog waardevol voor je?

Heb je weer duidelijk waar je je op gaat richten? En heb ik je in de actie modus gekregen?

Elke nieuwe blog verstuur ik via mijn maillijst. Laat jouw naam en e-mailadres achter en ook jij ontvangt mijn blogs in jouw mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Heb jij mijn e-book al gedownload?

Mijn e-book 'Van leuke business naar serieus bedrijf' helpt je naar jouw Masterplan voor een succesvol bedrijf!

Meer inspiratie? Lees dan ook:

eigen wijze ondernemen

Waarom het vinden van je purpose JOU niet helpt

grenzen stellen klanten

Vakantie vieren met een dubbel gevoel, dit is waarom.

succesvol-online-ondernemen

Grenzen stellen als onderneemster

Laat een bericht achter

Laat een reactie achter