Waarom je dezelfde valkuilen houdt als ondernemer

1 jun

Je zag het helemaal voor je, je zou stoppen met jouw baan en aan de slag gaan als Virtueel Assistent of een variatie hierop en je nu echt gaan focussen op de talenten waar je je al zo lang op aan het inhouden bent. Zo ben je misschien geniaal in het organiseren van evenementen, het voeren van online marketing of het organiseren en structuren van een backoffice – maar echt de vrije hand in de projecten waar je je graag op toe zou willen leggen kreeg je niet. Het was niet zo dat men niet geloofde dat je het werk aan kon, maar de omstandigheden binnen de organisatie lieten het niet toe; er was niet voldoende budget, niet voldoende ruimte om je hiervoor vrij te spelen of het was nu nog niet jouw tijd (en plaats op de ladder) om je hiervoor te kwalificeren.

En na jaren geaccepteerd te hebben dat het er niet in zat, had je het besluit genomen om het heft in eigen te nemen en een business te bouwen waarin je alleen nog maar ging doen waar je goed in was en jouw kwaliteiten en talenten voorop te plaatsen. Natuurlijk zou je ook wel eens een klusje aannemen wat je makkelijk af ging, zoals, een agenda en een mailbox beheren bijvoorbeeld. Daar draai je je hand niet voor om en dat paste er best naast. Je moet ergens beginnen, vind je niet?

Trouwens, je netwerk kent die kant van jou ook alleen maar, dus het is logisch dat ze jou daar nu om vragen. Je wilt ze ook niet laten stikken en wie weet komt van het één het ander… kan je volgende keer wél die toffe klus voor hen oppakken. Dan gunnen ze je die vast! Je hebt je dan inmiddels bewezen en jullie hebben dan een goede werkrelatie, toch?

Maar toen… ging de klus naar iemand anders of was er geen budget voor hetgeen wat jij voor ogen had

Getverrr, dat is mooi balen. Er was vast een goede reden voor en ze hebben belooft, dat jij een volgende keer de klus zeker krijgt! En dat idee dat je had, dat was best goed, zodra er budget voor vrij komt gaan jullie daar mee aan de slag, echt waar!

Alleen, die tijd kwam niet. En de klussen die je nu worden aangeboden en komen aanwaaien zitten veel meer op het vlak wat je altijd al gedaan hebt en waar je nu juist zo graag van los wilde komen. Het is ook wel logisch eigenlijk, je bent ontzettend goed in wat je doet en dat weet men, daar sta je immers om bekend. En zo verdien je ook best leuk. Het voelt alleen niet helemaal senang, dit was natuurlijk niet echt de bedoeling.

Eigenlijk ben je weer in dezelfde valkuilen gestapt als waar je als werknemer in stapte, alleen dan nu met een groter risico

Want het uurtarief wat je nu rekent ligt misschien wat hoger dan dat je tijdens je baan verdiende, maar ziektedagen worden niet uitbetaald, je hebt geen vakantiegeld meer en geen bonus. En dan denken we nog niet eens aan het ‘worst case scenario’; arbeidsongeschikt worden (maar daar denken wij ondernemers liever niet over na).

Het plafond is ook weer in zicht of inmiddels wel bereikt. Je kan jezelf niet dupliceren of splitsen en als je wilt uitbesteden moet je ook eerst een hoop tijd spenderen aan het vinden en inwerken van iemand anders, onhandig! Het betekent wel dat je nu én niet meer gaat verdienen én ook niet meer vrije tijd gaat krijgen zonder daarbij in omzet te dalen.

Is dit het nu? Gaat het altijd zo blijven? Of moet je nu drastisch gaan investeren, harder worden, een flink team gaan opzetten (van welk geld?) of de sprong wagen en een totaal nieuwe business starten om het alsnog anders aan te gaan pakken – en gaat het dit keer wel een succes worden?

Natuurlijk is het mogelijk om te leren om over die valkuilen heen te springen, ze aan te zien komen of beter nog… nooit meer in zicht te krijgen

De oplossing hiervoor is heel simpel; je moet leren ondernemen & jouw blokkades oplossen. Het verschil tussen werken als werknemer of als ondernemer heeft een totaal andere insteek. Je doet zo’n bedrijf(je) er niet ‘ff’ bij als je het goed wilt doen. Je moet leren grenzen stellen, het spel omarmen waarmee je je verkoopt, het vergt zichtbaarheid, transparantie en duidelijke communicatie en daarbovenop moet je ook nog leren het kantoor in je hoofd dicht te kunnen sluiten, zodat er ruimte komt voor creativiteit en ja, ook om uit te rusten en niet als ondernemer in een burn-out te verdagen.

Misschien vind je er zo langzamerhand niets meer aan als je dit zo leest. Ondernemen voelt beklemmend, zwaar, moeilijk en als gedoe. En dat is helemaal oké, gewoon even doorklikken naar www.indeed.nl en voor je het werkt zit je weer lekker veilig ergens binnen op kantoor bij een fantastische werkgever, probleem opgelost, case closed.

Ga je nu finaal met je hakken in het zand, komt het stoom uit je oren en weet je dat het zoeken van een baan wel het laatste is waar je aan wilt denken? Bekijk dan eens de pagina van de ‘DOORBRAAK sessie’ voor meer info over hoe ik samen met jou kan onderzoeken wat je tegenhoudt om VOLledig voor het ondernemerschap te gaan. 

Was dit blog waardevol voor je?

Heb je weer duidelijk waar je je op gaat richten? En heb ik je in de actie modus gekregen?

Elke nieuwe blog verstuur ik via mijn maillijst. Laat jouw naam en e-mailadres achter en ook jij ontvangt mijn blogs in jouw mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Heb jij mijn e-book al gedownload?

Mijn e-book 'Van leuke business naar serieus bedrijf' helpt je naar jouw Masterplan voor een succesvol bedrijf!

Meer inspiratie? Lees dan ook:

identiteit-business

Gedraag jij je nog als kameleon in je business?

blog nieuw leven inblazen

Je blog nieuw leven inblazen – hoe pak je dat aan?

netwerken online ondernemen

Psst… nog wat aan je marketing gedaan?

Laat een bericht achter

Laat een reactie achter